Stavanger 2013

Stavanger 2013 logo
Takk for en flott uke!
Artikkelbilde

Det virket

Mange var skeptiske til om trådløst nett på leir var en god ide. Om det ville ta bort mye av den primitive opplevelsen. Erfaringen viser at nettet bidro til det motsatte.
 
Enklere å dele opplevelsen
For første gang har det vært trådløst nettverk på speiderlandsleir. Du så kanskje de sorte plastboksene som var montert opp ned rundt på leiren. Der ble signalene spredt ut til speiderne, og nettverket nådde ut til nesten alle deler av leirområdet. Fiber i bakken og basestasjoner har blant annet gjort det mulig for speiderne å dele bilder med hashtagen #speiding på nett. – Speidere elsker å møte utfordringer og drive med aktivt friluftsliv, men de synes også det er viktig å dele sine opplevelser med andre, sier Ingrid Nordbø, leirsjef for Stavanger2013.
 
Kilometervis med kabler
Landsleiren i Stavanger er over, og de fleste speiderne har kommet seg hjem. Tusenvis av bilder og videoer er lagret på speidernes telefoner og delt i sosiale medier. Lokale selskaper stilte også opp med hjelp og utstyr for å få alt til å fungere. Trådløst nettverk og infrastruktur ble levert av Atea og Cisco, mens Lyse Altibox stilte opp med selve internettilgangen.  Leiren har hatt wifi-dekning med 100 trådløse sendere og 20 switcher som ble satt opp på området. Rundt 3.000 meter med fiberkabel og 20.000 meter med kobberkabel til å gi lading av mobiltelefoner og annen strømforsyning er lagt ut på leirområdet.
 
- Speideren har i løpet av de siste årene endret politikk i forhold til bruken av mobiltelefon. For to år siden ba vi speiderne å legge mobiltelefonen hjemme. Vi snudde, og ber nå speiderne ta med mobiltelefon på tur. Den skal kun brukes i nødsituasjoner og den skal være pakket vanntett i sekken, forklarer Nordbø. Under denne leiren var leirens nettsider og Facebook hovedkanalen for å gi speiderne informasjon om aktivitetene på leiren.
 
Vise frem speiding til venner
Sosiale medier er blitt en viktig arena for speiderne, og derfor var trådløst nettverk i hele leiren en nøkkel for leirkomiteen.
- Speiding er en av få aktiviteter som ikke er satt opp med et A og B-lag, og som ikke er styrt av prestasjoner eller voksne. Speiderne ønsker å vise frem for sine venner og familie alle de flotte opplevelsene de har hatt gjennom den siste uka, sier Nordbø.
 
Show på iPaden
Avslutningen med konsert med LidoLido ble sendt direkte på nettet med stor suksess.
- Det er veldig uvant for oss som speidere at foreldre ringer inn og spør hvorfor ikke de ikke får til å se sendingen av leirbålet på Ipaden sin. Det viste seg at det var en innstilling de trengte å gjøre, alt fungerte ut fra leiren.
 
- Det er en helt ny verden for speiderbevegelsen, sier Nordbø.
 
Ipad på leir