Stavanger 2013

Stavanger 2013 logo
Takk for en flott uke!
Artikkelbilde

Ledertrening

Kursplan

Trinn 1 - Jeg er beredt

Trinn 1 består av følgende praktiske kurs (som kan gjennomføres samlet eller hver for seg):

— Sikkerhet på tur
Kurset har fokus på sikkerhet i planlegging og gjennomføring av speiderarrangementer. Du vil få innføring i å vurdere risiko, finne løsninger og håndtere uhell, slik at du blir i stand til å arrangere trygge speiderturer etter prinsippet «tur etter evne».

— Norsk grunnkurs i førstehjelp
Dette er et standardkurs i livreddende førstehjelp som arrangeres etter retningslinjer fra Norsk Førstehjelpsråd, som NSF er medlem av. Du kan også ta dette kurset i regi av Røde Kors eller andre organisasjoner som har egne sertifiserte instruktører. 

— Praktisk friluftsliv på et døgn
Kurset gir deg ferdigheter og kunnskaper som er nødvendige for å kunne ta med speidere på tur -leirslagning, bruk av kniv/øks/sag, natur og kultur, bål og kokeinnretninger, orientering ved hjelp av kart og kompass, sikkerhet og førstehjelp. Kurset gjennomføres som en overnattingstur i telt, gapahuk eller lignende.

— Praktisk friluftsliv med sjøen som ramme
Vi blir med en av speiderskøytene og får et døgns opplevelse av hva det vil si å være sjøspeidere, mannskap ombord på en skøyte og hvordan sjøspeidere lærer bort ferdigheter. Vi lærer om sikkerhet på sjøen, sjømannskap med mer.

 

Trinn 2 - Treningsprogrammet

Trinn 2 består av fire moduler:

— Veiledning 
Denne delen av kurset gir deg basiskunnskaper i veiledning, som er en veldig viktig ledelsesform og metode i speiderarbeidet. Du vil få innføring i hva veiledning er og hvorfor den brukes i speideren, og få prøve deg på praktisk veiledning selv.

— Speidermetoden og treningsprogrammet
Denne delen av kurset gir deg innføring i treningsprogrammet og speidermetoden som danner grunnlaget for godt speiderarbeid. Du vil få innføring i treningsprogrammets struktur og hensikt, få kjennskap til hvordan de forskjellige programelementene fungerer, og få en forståelse for bruk av speidermetoden som et viktig verktøy for lederen.

— Egen enhet
Denne delen av kurset gir deg en forståelse for hva det vil si å være leder i den enheten du skal være leder for, mål for enheten og bruk av speidermetoden i enheten, samt gir deg kjennskap til særpreg, hjelpemidler og rammer som kan brukes i din enhet.

— Planlegging i egen enhet - teori og praksis
Denne delen av kurset gir deg trening i bruk av treningsprogrammet i egen enhet, tips til og øvelse i planlegging (gjennom teoretisk innføring og praktisk oppgave), og kjennskap til gode hjelpemidler til planleggingen.

På landsleiren vil kurset holdes for alle enhetene (bever, flokk, tropp, rover) 


Emnekurs

— Hvordan drive speiding med sjøen som ramme?
Er sjøspeiding noe for deg? Har du lyst å vite litt om hvordan man driver med sjøspeiding i NSF og treffe noen erfarne sjøspeidere. Har du lyst til å bli med en tur på sjøen? Da er dette noe for deg!

— Emnekurs gruppeledelse
Kurset er til for dere som vil vite mer om ledelse av en gruppe. I kurset vil vi gå gjennom gruppeleders og gruppeledelsens ansvar, oppgaver og muligheter. Det legges også vekt på inspirasjon til engasjement for gruppen og samholdet blant lederne.

— Kortkurs lek
Et kurs med fokus på lek og moro og hvor vi leker oss igjennom ulike leker.

Kurset gir deg kunnskap om lek og hvordan den kan brukes som et virkemiddel i speiderarbeidet. Du vil få ideer og tips til nye leker. Kanskje har du også selv en lek du kan lære bort?

— Emnekurs i andaktssnekring
Dette kursen vil gi deltakerne kunnskap i ulike metoder for å forberede andakter. Kurset vil også vi økt trygghet i formidle kristen tro. Kurset vil blant annet fokusere på refleksjon over troens betydning i menneskers livskvalitet, teori om andakt og innhold. Hvordan man skaper en progresjon i temaer. Pedagogikk, trosformidling, scouts own, speiding og tro. Deltakene vil også få en gjennomgang og deling av ulike andaktsressurser (bøker, nettsteder osv)

— Kulsø - pionering uten tau
På leiren får vi besøk av to dansker som er eksperter i Kulsø - pionering uten bruk av tau. De vil gi kursdeltagerne et innblikk i prinsippene, samt opplæring i noen enkle byggverk. Her nevnes “Gammelmandsild, køkkenbord og spisebord”.

— Emnekurs i geocaching
Geocaching er jakt etter bokser ved hjelp av en GPS. Dette er en unik måte å la speiderne bli trygg på praktisk bruk av GPS og  samtidig selv erfare de fordeler og begresninger en GPS har, på en trygg og morsom måte.

På dette kurset vil du få en teoretisk og praktisk innføring i geocaching, gjennomgang av GPS og bruk av smarttelefon, samt tips og ideer til hvordan dette kan brukes på et speidermøte eller -tur.

Egen GPS og/eller apple/android-telefon er en stor fordel.

— Stop the Violence
Kursholder er Reform, ressurssenter for menn i kampen mot vold mot kvinner. Kurset vil inneholde informasjon om vold og seksuelle krenkelser, inkludert omfang og konsekvenser av dette. Det vil være delvis praktisk, med oppgaver og diskusjon rundt hvordan vi kan snakke med noen som ikke har det så bra, hvordan vi bør gripe inn for å stanse vold, samt hva utøver og utsatt har behov for. Kurset vil også inneholde informasjon om hvordan hjelpere blir påvirket, og hvordan vi kan ivareta disse. Kurset er for rovere og ledere, og er et viktig bidrag inn mot et ofte tabubelagt tema.

— Emnekurs jungel
Da Baden Powell i 1916 startet arbeidet for de yngste speiderne, valgte han Jungelboka av Rudyard Kipling som ramme. Mange tror at dette bare var for å gi barna et morsomt og spennende alternativ som de kunne utføre sine aktiviteter i. Men dette var ikke tilfelle. Han hadde en dypereliggende og psykologisk grunn for å velge Jungelboka. I en alder hvor barna har vanskelig for å tenke abstrakt, er de symboler vi bringer dem gjennom jungelen av stor verdi.

Jungel som ramme ble benyttet av de fleste ”ulvungene” (småspeiderne) for en del år tilbake. Rammen er ”magisk” for de minste speiderne når man er trygg som leder og formidler historiene og rammen på en god måte.

— Rover, leder eller begge deler?
Det finnes mange meninger rundt hva speidere i roveralder burde bidra med i gruppen. Noen vil la roverne være rovere og andre ønsker å bruke dem som ledere. Vi ønsker å belyse mulighetene som er der ute for roverne og for ledere som ønsker å engasjere speidere i eller på vei inn i roveralder. Hovedmålet med kurset er hvordan rovere skal bevares og motiveres til å ville bli ledere.

— Lefsebaking på bål
Bli med og prøv et alternativ til pinnebrød og pølser på spidd eller kanskje en dessert. Kurset tar for seg baking av lefse på bål og det blir mulighet for å smake på produktet.

— Skinn og lær
Bli med på en praktisk økt og lag noe nyttig i skinn og lær. Økten kan være en god inspirasjon til aktiviteter i egen gruppe.

— Spikking
Kurset fokuserer på kniven og bruk av den. Kurset vil gå gjennom historikk kring kniven og hva den har vært brukt til. Hvilken typ av kniv og hva vi kan kreve av dem. Kniv og barn - risikoer og en del om første hjelp. Hvordan legger man opp til spikking? Når skal vi spikke - og hvor, og hvor lenge? Samt litt om teknikk.

I dette kurset vil du bli i stand til gi opplæring i bruk av kniv på en trygg og morsom måte. 

— Emnekurs i speiderbasen og treningsprogrammet
Speiderbasen er speidernes egen aktivitets- og kunnskapsbase på Internett. Der finner man både treningsprogrammet, aktiviteter, tips, sanger, leker, kunnskap og mye, mye mer.

Emnekurset om Speiderbasen omfatter alt fra det helt enkle, som hvordan man søker og finner fram i basen, til det mer avanserte, som hvordan man legger inn sine egne bidrag. Det blir også gitt en innføring i treningsprogrammmet. Hovedmålet er at Speiderbasen skal bli et nyttig verktøy i hverdagen for kursdeltakerne.

— Matlaging i jerngryte
De fleste tror at støpejerngryter eller Dutch Oven,  bare kan brukes til supper og gryteretter. Det er feil. Det er lett å lage bakverk, paier og steike ribbe eller svinesteik, eller kanskje man ønsker roastbiff når man sitter rundt bålet i campen. Alle disse tingene og mye mer er mulig å lage i støpejerngrytene. Det finnes mange tusen forskjellige oppskrifter for alle slags ganer og ønsker.

Kurset består av teori som tas underveis. som deltaker vil dere være med på å skjære, kutte og elte. Da får dere en hands on følelse for teknikken. Dere vil også være aktive i å betjene og evaluere temperatur og lære dere varmekontroll med kull/briketter.

Etter kurset vil dere som deltakere kunne lage komplette måltider for tropp og lag.

— Båltenning (med flint og sopp)
Lær om alternative måter å tenne bål. Her blir det både tips og ideer til hvordan tenne bål uten fyrstikker og noen praktiske øvelser. Kurset holdes på engelsk.

— Plaster, myggstikk og hjemlengsel
På kurset får dere praktiske tips og vi deler erfaringer om hvordan vi kan håndtere små og store skader som skjer på leir. Kurset bygger på ulike case fra tidligere leire, samt praktiske tips og triks som ikke blir undervist på førstehjelpskurs. Har du lyst å lære mer om hvordan vi kan "behandle" hjemlengsel eller tips og triks mot myggstikk?  Eller har du lyst å få tips om hvilke kuttskader som bare trenger plaster, bør ha strips eller må sutureres?

— Kjønnsbasert vold i Liberia
Flyktninghjelpen vil holde foredrag på en time om sitt arbeid med kjønnsbasert vold i Liberia. Kurset vil inneholde både seminar og workshops, og vil aktualiseres for speiderledere i norske grupper.

Ganske imponerende, eller ganske uansvarlig?
Skal vi tørre å sende speidere på tur alene? Hva er vi mest redde for, at de kan skade seg, eller at vi selv kan bli stilt til ansvar i media og domstolene?  Bli med og diskuter dette på landsleirkonferansen "Ganske imponerende, eller ganske uansvarlig?". Norges fremste forsker på risiko og friluftsliv, professor Gunnar Breivik, og eneste mottaker av Kongens fortjenstmedalje for arbeid med friluftsliv og sikkerhet, vegleder og ridder av 1. klasse Nils Faarlund, deltar også. Det gjør også Liv Arnesen.

— Leirbålsprat: Speidere på tur alene - ganske imponerende eller ganske uansvarlig?
Gunnar Breivik og Nils Faarlund blir med og diskuterer temaet for landsleirkonferansen i en mer uformell setting. 

— Leirbålsprat: Vegledning som metode
Vi har invitert Nils Faarlund til leiren fordi han er selveste grunnleggeren og oppfinneren av helt sentrale konsepter som Vegledning som metode og Tur etter evne. Komité Speiding inviterer derfor Nettverk for friluftsliv og NSFs ledertrenere  til leirbålsprat om vegledning med Veglederen selv.

— Leirbålsprat: Speiderlovens paragraf 6 og 10
Speiderloven skal revideres. Nils Faarlund er ikke ringere enn at han har satt av hele 5 dager for å være med oss på leir. Som en av landets fremste naturvernere og forkjemper for det nøysomme liv utfordrer han oss på innholdet i nåværende speiderlovs paragraf 6 og 10. §6 En speider kjenner naturen og verner om den - Gjør vi det? §9 En speider er nøysom (...) - Er vi det?  

— Trekløver-Gilwell treff
Samlingen er for deg som har tatt eller holder på med treningen, og har lyst til å møte igjen gamle bekjente eller treffe nye speidervenner.

Samlingen foregår i Møllebukta rett ved leirområdet. Det blir en enkel servering og uformelt samvær med tid til prat. Det vil også bli redegjort for status rundt etableringen av ny TG-tropp. Treffet vil også få besøk av Nils Faarlund, som er kjent for sitt bidrag til norsk friluftsliv gjennom helhetlige filosofi om naturverd og menneskeverd, grunnfestet i et liv levd i den norske fjellheimen.

Herligheten koster 50,- kr, betales ved oppmøte. 

Kursplan